Michael Berkhemer bij Kuub

Bij Kunstruimte KuuB in Utrecht wordt het werk van Michael Berkhemer (1948) uitgelicht in een solotentoonstelling die loopt van 13 januari tot en met 24 februari.
De schilderijen en wandbeelden van  Berkhemer worden gekenmerkt door gereduceerde complexiteit, uitmondend in soberheid. Op het eerste gezicht niet spectaculair, maar wel doorleefd en daardoor des te indringender. Het is alsof je alleen in een stiltecoupé zit: het weide Hollandse landschap met strepen zonlicht die schaduwen werpen, trekt aan je voorbij. Tijdloze concentratie van eenvoud. Vorm, lijn en kleur zijn de essentiële componenten in een schilderij die, mits in balans tot elkaar, het wonder van het onnavolgbare tot uitdrukking brengen – het ongrijpbare nabij. Berkhemer voegt daar nog het afwijkende formaat van de drager, het doek of wandbeeld, aan toe. Die maten bepaalt hij zelf en deze worden door een timmerman secuur uitgevoerd. Zo wordt een schilderij tevens een eigenzinnig object. Eenzelfde eigenzinnigheid als in de natuur waar geen enkel formaat exact gelijk is aan een ander. Berkhemer kiest de laatste jaren voor langgerekte staande formaten, alsof ze naar de lucht, het licht, reiken. De abstractie in zijn werken wordt begrensd door rechte lijnen die structuur en ordening bieden, gelijk de nerven van een boomblad. 

 

www.kunstruimtekuub.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's