Stadsgezicht Amersfoort ontdekt in Australië

Een schilderij in de National Gallery of Victoria in Melbourne blijkt een bijzonder stadsgezicht van Amersfoort te zijn. Op het kunstwerk staat de voorganger van het Huis met de Paarse Ruiten (Zuidsingel 38) afgebeeld.

Van dit beroemde gebouw, dat in de 17de en 18de eeuw bekend stond als een van de mooiste huizen van de stad, waren geen afbeeldingen bekend. Ontdekker Laurens Schoemaker, conservator Historische Topografie van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag, schrijft het schilderij toe aan de Amsterdamse kunstenaar Jan Ekels (1724-1781). Het museum in Melbourne, dat alleen wist dat het een 18de-eeuws Hollands stadsgezicht was, reageerde opgetogen op de ontdekking door het RKD.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's