Rijks wil Rembrandts

Het Rijksmuseum doet een poging twee wereldberoemde schilderijen van Rembrandt aan te kopen. De doeken kwamen in 2014 plotseling op de markt en museumdirecteur Wim Pijbes hoopt de benodigde 160 miljoen euro bij elkaar te kunnen krijgen.

Het gaat om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De schilderijen werden in 1877 door de adellijke regentenfamilie Van Loon verkocht aan de Franse familie Rothschild, dit omdat de totale erfenis voor de tien Van Loon-erfgenamen tegenviel. Het is onduidelijk wat de twee Rembrandts hen opleverden.

‘Er is destijds heel veel naar het buitenland gegaan en af en toe komen die werken op de markt,’ meldde Pijbes in een radio-interview, ‘Als Rijksmuseum is het dan zaak in beweging te komen om de stukken op serieuze wijze proberen terug te krijgen’. Het museum hoopt het door de familie Rothschild gevraagde bedrag ‘met zo veel mogelijk mensen’ bijeen te brengen. Maar hoe precies, is niet bekendgemaakt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in elk geval laten weten geen bijdrage te leveren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's