Kostbare Petrus voor Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een uiterst kostbare sculptuur van de Bijbelse figuur Petrus verworven. Het beeld is vervaardigd rond 1410-1420 in het atelier van Claux de Werve. Deze Haarlemse beeldhouwer werkte aan het Bourgondische hof in Dijon. Zijn werkwijze en stijl hebben grote invloed gehad op de Nederlandse beeldhouwkunst van de 15de en vroege 16de eeuw. Het beeld is niet alleen een belangrijke aanwinst voor het museum, maar ook het eerste exemplaar van zijn soort in de Collectie Nederland.

Waarschijnlijk is het beeld afkomstig van een altaar uit de cisterciënzerabdij in Theuley. Dit altaar werd vermoedelijk ontmanteld bij de afbraak van de abdij in 1800. Achttien figuren uit het retabel zijn bewaard gebleven. Hiervan bevinden zich exemplaren in Musée de Cluny en het Louvre en in particulier bezit. Onderzoek heeft uitgewezen dat Petrus een van de mooiste bewaard gebleven figuren is, niet alleen vanwege de deels originele polychromie, maar ook door de stilistische en ambachtelijke kwaliteit.

De aankoop van het beeld is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Mr. J.J.A.M. Kennis Fonds), de Vereniging Vrienden van Museum Catharijneconvent, het Mondriaan Fonds en het VSB Fonds.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's