Jachttafereel ontdekt in Delfts monument

Achter de gevel van een rijksmonument aan de Oude Delft zijn bijzondere schilderingen van een jachttafereel op houten plafondbalken aangetroffen.


Wat deze ontdekking uniek maakt, is de artistieke kwaliteit en de gaafheid van de zogenoemde ‘lange jacht’. Ook de datering van de schildering is belangrijk. De personen zijn zo nauwkeurig afgebeeld dat de kleding tot in details herkenbaar is. Het is een bont gezelschap met onder andere breedgerande hoeden, pofbroeken, kousenbanden en brede sjerpen. Enkele mannen, door hun kleding te identificeren als boeren en officieren, zijn met allerlei wapens aan het jagen. De officieren hebben geweren, de boeren jagen met speren en zelfs een hooivork. De taferelen zijn te dateren in de periode 1610-1620, zo meldt de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed op haar website. 
Het pand aan de Oude Delft is een rijksmonument en blijkt nog diverse elementen uit de bouwtijd, 1544, te hebben. Eerst was het waarschijnlijk een pakhuis van een nabijgelegen brouwerij. Rond 1575 is het pand tot woning verbouwd. Deze functie heeft het nog steeds.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's