Muntschat onder Domplein

Onder het Domplein in Utrecht is een muntenschat uit de vroege middeleeuwen gevonden. Het gaat om 52 gouden en 12 zilveren munten uit de Frankische tijd. De munten werden opgegraven bij werkzaamheden voor het museum dat Utrecht onder het Domplein bouwt.

De vondst levert het bewijs dat er rond 700 al munten geslagen werden in Utrecht. Ze dateren uit de periode 560-700 na Christus en zijn Friese nabootsingen van de tremisses, de Frankische munteenheid van die tijd. De schat bevat ook nog een aantal zilveren sceatta’s, munten die in een uitgebreid handelsnetwerk langs de Europese kusten werden gebruikt.

Archeologen zijn sinds 2011 de resten onder het Domplein aan het opgraven. De munten hadden in 1949 ontdekt kunnen worden, toen ook werd gegraven onder het Domplein. Veel van de munten zijn destijds over het hoofd gezien en met de grond teruggestort. De huidige archeologen hebben deze teruggeworpen vulling in lagen verwijderd en onderzocht met een metaaldetector.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's