Zwarte Zee: goud en geheimen

Spectaculaire archeologische topstukken uit vijf Oekraïense musea zijn nu te zien in het Allard Pierson Museum te Amsterdam. De Krim – Goud en geheimen van de Zwarte Zee toont de rijke historie van het schiereiland, dat sinds de 7de eeuw v. Chr. door de Grieken werd gekoloniseerd. Nog niet eerder leende Oekraïne zo veel archeologische vondsten van de Krim uit: van een gouden zwaardschede en dito pronkhelm tot talloze juwelen.

De Krim en Zwarte Zee zijn altijd al een belangrijk kruispunt tussen Europa en Azië geweest. Een fraai voorbeeld hiervan is het tentoongestelde Chinese lakkistje, dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim belandde. Goud en geheimen van de Zwarte Zee ontsluiert niet alleen een voor velen onbekende wereld, maar werpt ook een verrassend nieuw licht op de Hunnen, Scythen en andere ‘barbaarse’ nomadenvolken.

De expositie is te zien t/m 18 mei 2014.

Allard Pierson Museum

Oude Turfmarkt 127, Amsterdam

www.allardpiersonmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's