Museum mag ‘roofkunst’ houden

Tot woede van de erfgenamen van de Duits-Joodse kunstverzamelaar Richard Semmel, heeft de Restitutiecommissie bepaald dat het Utrechtse Centraal Museum het schilderij ‘Madonna met wilde rozen’ van Jan van Scorel mag houden.

Semmel veilde de werken in 1933 onder druk van het naziregime. De commissie zegt dat het werk van groot belang is voor de collectie en het publiek. Dat weegt zwaarder dan het belang van de claimende erven, die zelf geen nakomelingen van Semmel zijn. De kunstverzamelaar, in 1950 kinderloos overleden in New York, had een goede vriendin tot erfgename benoemd. Haar kleinkinderen hebben de claim ingediend. Vooraf hadden zowel zij als het museum beloofd zich aan het advies van de Restitutiecommissie te zullen houden. Momenteel wordt onderzocht of de uitspraak bij een Nederlandse rechter kan worden aangevochten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's