Unieke koperplaat van Amsterdam gevonden

Een afgesloten kast in de voormalige Stadsdrukkerij van Amsterdam heeft onlangs, behalve een opmerkelijke collectie drukkersmaterialen, een unieke koperplaat opgeleverd van een stadsplattegrond die omstreeks 1660 werd uitgegeven door Nicolaes Visscher.

De ets toont Amsterdam op het hoogtepunt van de Gouden Eeuw met een oningevulde strook voor de beoogde stadsuitbreiding aan de oostkant. ‘Het is prachtig om de originele koperplaat te zien waarop de ambitie van Amsterdam zo duidelijk tot uiting komt in het doortrekken van de grachten,’ zegt Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, die de stukken geschonken kreeg. ‘Er zijn maar heel weinig koperplaten uit de zeventiende eeuw bewaard; ze werden meestal hergebruikt totdat ze helemaal versleten waren en werden dan versmolten. Koper was een dure grondstof, ook toen al.’

De koperplaat van Amsterdam en de afdruk ervan worden t/m 15 januari geëxposeerd in de hal van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam (open ma/vr 10-17 uur, za/zo 13-17 uur).

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's