Statenlogement open monument van de maand

Het Statenlogement in Hoorn, beter bekend als ‘Statenpoort’, heeft verschillende gebruikers gehad die elk hun sporen hebben nagelaten. In de beginperiode, van 1385 tot de 16de eeuw, is het Statenlogement eigendom van de kerkelijke macht en bood het onderdak aan fraters, en later zusters. Als gevolg van de Reformatie vervalt het in 1573 aan de overheid, waarna het als logeerplek wordt gebruikt door leden van het ‘College van de Gecommitteerde Raden’. Eind 18de eeuw wordt het gebouw in gebruik genomen als stadhuis van Hoorn en als thuishaven voor de burgerwacht. In 1850 wordt het voorste deel verbouwd om het kantongerecht te kunnen huisvesten, en in 1921 vestigt de Kamer van Koophandel zich in het pand. Momenteel is het in gebruik als kantoorruimte. Op 20 oktober van 10.00 tot 17.00 uur is het Statenlogement geopend voor publiek. Om 10.30 uur, 12.00 uur en 14.00 uur worden er rondleidingen gegeven door Vereniging Oud Hoorn, waarbij onder andere de indrukwekkende ‘Scheepenkamer’ kan worden bezichtigd. Om 13.00 uur zal er een Kloosterwandeling starten door het oude centrum van Hoorn.

Meer informatie over het monument: www.statenlogement.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's