Meesterlijke Polder

Deze tentoonstelling in het Houten Huis te De Rijp duurt tot en met 13 oktober en focust op de droogmaking van het 7000 hectare grote Beemstermeer in 1607-1612. Het was voor die tijd een megaproject dat zijn gelijke niet kende.

Er waren 43 watermolens nodig om de Beemster leeg te malen. De kosten liepen op tot 1,6 miljoen gulden. Dat destijds onvoorstelbare bedrag werd opgehoest door rijke Amsterdamse kooplieden en hoge Haagse ambtenaren. Zij huurden de befaamde Jan Adriaensz. Leeghwater in als opzichter over de bouw van de molens.

Op de expositie is een serie interessante objecten uit het verleden van de Beemster te zien. Zelden getoond is bijvoorbeeld een 17de-eeuwse ijzeren geldkist uit de kerk van Oosthuizen. Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelde tal van interessante objecten uit zijn collectie ter beschikking.

Laat u van het 10de-eeuwse moerassige veenland meenemen naar het unieke polderlandschap dat de UNESCO in 1999 op de werelderfgoedlijst plaatste.

Museum In ’t Houten Huis
Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp
www.houtenhuis.nl

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's