Frans Hals Museum verwerft zeldzaam stuk

Het Frans Halsmuseum in Haarlem heeft het 17de-eeuwse schilderij Stilleven met haringen, oesters en rookgerei van schilder Floris van Schooten aangekocht. Het geldt als een van zijn beste werken, zo maakte het museum onlangs bekend.

Van Schooten (1585-1656) was een tijdgenoot van erkende stillevenschilders als Floris van Dijck en Nicolaes Gilles. De stillevens van Van Schooten zijn zeldzaam. Het Frans Halsmuseum beschikt over nog twee schilderijen van hem en verder zijn er nog slechts drie andere stillevens te zien in andere musea. Het werk stamt uit ongeveer 1625 en toont een verzameling verleidelijke luxeproducten, zoals witbrood, wijn en verse oesters, die ook in die tijd al bekend stonden als lustopwekkend.

Volgens directeur Karel Schampers van het museum verkeert het schilderij in bijzonder goede staat. Het stilleven van Floris van Schooten hing van 1953 tot 2003 ook al in het Frans Halsmuseum, destijds in bruikleen. Daarna is het werk teruggegaan naar de rechtmatige eigenaren. Het museum bezit nog twee werken van Floris van Schooten; een Keukenstuk uit 1620/25 en een Stilleven met ham en kaas uit 1638/40.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's