Laatste kans voor uw oordeel over Coen

Nog één week kan de bezoeker van het Westfries Museum zich uitspreken over Jan Pieterszoon Coen. Tot 2 juli is in het museum ‘De zaak Coen’ te zien. Een tentoonstelling in de vorm van een rechtzaak, met Maarten van Rossem als rechter van dienst, waarin de bezoeker als jurylid een oordeel moet vellen over de vraag of het standbeeld van de omstreden VOC voorman op de Roode Steen mag blijven staan. Al meer dan 7000 bezoekers, jong en oud spraken zich tot nu toe uit. Na afloop van de expositie maakt het museum het definitieve oordeel van de jury bekend.

Wat opvalt is dat de verhouding tussen voor- en tegenstanders van het standbeeld onder de basisschoolleerlingen gelijk is aan die onder de volwassen bezoekers. De leerlingen hebben wel zo hun eigen motivatie. ‘Coen ging niet goed met mensen om’, schrijft een leerling die tegen het standbeeld is. Een ander is het daar niet mee eens: ‘Hij heeft veel geld verdiend en als hij geen mensen had vermoord, had iemand anders het wel gedaan’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's