Louvre betaalt 7,8 miljoen voor paneel

Het Louvremuseum in Parijs heeft een schilderij van de Nijmeegse schilder Johan Maelwael (1370 – 1415) gekocht voor een bedrag van 7,8 miljoen euro. Het dure kunstwerk is een geschilderd paneel waarop een zittende Christus is te zien die wordt ondersteund door Johannes. Directeur schilderijen van het Louvre, Vincent Pomarèdie, noemt de aankoop van het paneel ‘de belangrijkste van de afgelopen halve eeuw’.

Er is twaalf jaar in het geheim onderhandeld om het schilderij te kunnen verwerven. Het feit dat er van Maelwael erg weinig werken bewaard zijn gebleven, maakt deze aankoop van het Louvre zo uniek. Het paneel werd door een priester in Midden-Frankrijk gevonden. Het kunstwerk zat onder een dikke laag vuil. Vandaar dat de priester er slechts een paar honderd frank voor betaalde. Het Louvre was zeer geïnteresseerd omdat het al een topstuk van Maelwael in de collectie had. In Nijmegen is inmiddels een plein op de Hessenberg naar de schilder vernoemd. Johan Maelwael werd in 1370 in Nijmegen geboren uit een kunstenaarsgeslacht. Hij wist een hoge functie te verwerven aan het Franse hof in Dijon, werkte daar met beroemde tijdgenoten en stierf er in 1415.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's