Coen ontvangt eigen glossy

HOORN – Was Jan Pieterszoon Coen een held of een schurk? Daar mag de lezer van de Coen! zelf over oordelen. Het glossy magazine werd donderdag 12 april door het Westfries Museum en Uitgeverij PolderVondsten gepresenteerd op de Roode Steen in Hoorn. Directeur Ad Geerdink overhandigde het eerste exemplaar aan niemand minder dan Jan Pieterszoon Coen zelf.

 

‘Na 400 jaar krijgt Coen zijn eigen glossy’, vertelt Ad Geerdink. ‘Of hij daar zelf blij mee zou zijn, valt te betwijfelen. In de Coen! wordt hij namelijk van alle kanten belicht, dus ook van zijn slechte kant. Met de Coen! willen we de lezer vooral kennis laten maken met de grote rijkdom aan visies, historische verhalen en prachtige afbeeldingen die met deze persoon samenhangen. Er is ruimte voor uiteenlopende meningen. Zo laten we zien dat er meer nuances mogelijk zijn dan simpel held of schurk.’

 

Persiflage
De eenmalige uitgave van het glossy magazine maakt onderdeel uit van een groots project van het Westfries Museum. Met de Coen en de tentoonstelling De zaak Coen speelt het museum in op de discussie rond het standbeeld op de Roode Steen. Dat Jan Pieterszoon Coen nog altijd tegenstanders heeft, bleek ook bij de presentatie van het blad. Geerdink: ‘s Morgens werden wij verrast door een poster van Hitler op de sokkel van het standbeeld. De poster was een persiflage op de affiche van het Westfries Museum. “Adolf, geroemd en verguisd” was erop te lezen. De poster hebben we direct opgenomen in de tentoonstelling. De discussie leeft, dus de geschiedenis leeft en dat is prachtig.’

 

De zaak Coen
Verschillende bekende historici, zoals Maarten van Rossem en Hans Goedkoop, werken mee aan het project van het Westfries Museum. De grote tentoonstelling De zaak Coen, die men vanaf zaterdag 14 april kan bezichtigen, heeft de vorm van een rechtszaak. De aangeklaagde is Jan Pieterszoon Coen en de aanklacht luidt: Coen is niet standbeeldwaardig. Met deze creatieve opzet wil het museum laten zien hoe verschillend er in de loop der tijd over Jan Pieterszoon Coen is gedacht.

 

De glossy Coen! is voor € 6,95 verkrijgbaar in diverse museumwinkels en boekhandels.

Ook kan de Coen! in onze webwinkel besteld worden.

 

Voorproefje

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's