Coen krijgt eigen glossy overhandigd

HOORN – Was Jan Pieterszoon Coen een held of een schurk? Daar mag de lezer van de Coen! zelf over oordelen. Het Westfries Museum presenteert het glossy magazine op donderdag 12 april om 15.00 uur op de Roode Steen in Hoorn. Directeur Ad Geerdink overhandigt het eerste exemplaar aan niemand minder dan Jan Pieterszoon Coen zelf.

De Coen!, een uitgave van het Westfries Museum en Uitgeverij PolderVondsten, neemt geen stelling in de discussie over Jan Pieterszoon Coen en zijn beeld op de Roode Steen. Ad Geerdink: ‘Met de Coen! willen we de lezer kennis laten maken met de grote rijkdom aan visies, historische verhalen en prachtige afbeeldingen die met deze persoon samenhangen. Er is ruimte voor uiteenlopende meningen. Zo laten we zien dat er meer nuances mogelijk zijn dan simpel held of schurk.’

 

De zaak Coen
De Coen! maakt onderdeel uit van een groots project van het Westfries Museum, bestaande uit een drietal tentoonstellingen en programma’s voor het onderwijs. Verschillende bekende historici, zoals Maarten van Rossem en Hans Goedkoop, werken mee aan het project. De grote tentoonstelling De zaak Coen, die men vanaf zaterdag 14 april in het Westfries Museum kan bezichtigen, heeft de vorm van een rechtszaak. De aangeklaagde is Jan Pieterszoon Coen en de aanklacht luidt: Coen is niet standbeeldwaardig.

 

Bezoeker is jury
Net als in de glossy Coen! komen in de tentoonstelling getuigen aan het woord die voor en tegen de aanklacht pleiten. Ook zijn er bewijsstukken: veel bijzondere voorwerpen, beeld- en geluidsfragmenten die de aanklacht ondersteunen of weerleggen. De bezoeker wordt na het bekijken van al het bewijs gevraagd een oordeel te vellen. Bij wijze van uitsmijter geeft rechter Maarten van Rossem zijn eigen ongezouten mening. Met deze creatieve opzet wil het museum laten zien hoe verschillend er in de loop der tijd over Jan Pieterszoon Coen is gedacht.

 

De glossy is voor € 6,95 verkrijgbaar in diverse museumwinkels en boekhandels. Ook kan de Coen! besteld worden op www.vindmagazine.nl.

 

Voor een klein voorproefje klikt u hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's