Museum Het Prinsenhof verwerft radslotpistool

Het is één van de bekendste feiten uit de vaderlandse geschiedenis: op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, vermoord in Het Prinsenhof in Delft. Minder algemeen bekend is dat de moordenaar, Balthasar Gerards, voor zijn daad gebruikt maakte van een zogenaamd radslotpistool, een handvuurwapen, ontstaan rond 1500. Het plegen van een moord met dit wapen is gemakkelijk, omdat het geladen kan worden meegedragen. Met een speciale sleutel wordt tevoren het rad opgewonden. Wanneer de trekker wordt overgehaald slaat de haan tegen het ronddraaiende rad. Hierdoor ontstaan vonkjes die het kruit ontsteken (vergelijk het gebruik van een wegwerpaansteker) en het wapen doet vuren. Het radslotpistool bezit voordelen om in een onbewaakt moment een beveiligd iemand te vermoorden. Willem van Oranje is de eerste politieke leider die met een handvuurwapen is vermoord.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's