Diefstal bronzen kunstwerken verdriedubbeld

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea meldt een verdriedubbeling van het aantal diefstallen van openbare (bronzen) kunstwerken in de afgelopen twee jaar. Naast brons zijn ook RVS en koper populair bij het dievengilde. Per kunstwerk varieert de schade tussen de tien- en twintigduizend euro. De diefstallen vinden veelal plaats op afgelegen plekken, zoals parken, beeldentuinen en nabij scholen. De ontstane schade wordt niet alleen uitgedrukt in de vervangingswaarde van het materiaal. Ook de kunstwaarde van het object maakt onderdeel uit van de schadelast. Daarnaast is er vaak sprake van emotionele en culturele schade. De totale schade is hierdoor vaak vele malen groter dan de opbrengst van het materiaal bij verkoop. Triest hoogtepunt was de diefstal die afgelopen week in het Gelderse De Steeg plaatsvond. Daar verdwenen de beelden van Simon en Tiny Carmiggelt van hun bankje voor het gemeentehuis, waar ze zo’n 22 jaar van het uitzicht over de IJssel genoten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's