Sluijters en tijdgenoten bij Affichemuseum

Tegelijk met de grote Jan Sluijters-expositie in het Singermuseum te Laren (tot 22 januari 2012) toont het Affichemuseum in Hoorn tot en met 15 januari 2012 affiches van Jan Sluijters en een aantal van zijn tijdgenoten, onder wie Raoul Hynckes, Leo Gestel, Piet van der Hem, Chris Lebeau en Richard Roland Holst.

Zo’n honderd jaar geleden was het ontwerpen van affiches nog volstrekt niet een zelfstandig métier, zoals dat nu het geval is; het vak ‘grafisch ontwerper’ bestond nog niet. Een reclameplakkaat maken werd dus door opdrachtgevers met verschuldigde eerbied gevraagd aan schilders en tekenaars die hun sporen al ruimschoots hadden verdiend. Jan Sluijters (1881-1957), die in de jaren ’10 en ’20 zijn weg zocht als expressionistisch en ‘luministisch’ schilder -later zou hij vooral een fenomenaal portrettist worden- schiep in 1913 zijn eerste affiche en wel voor een tentoonstelling van Nederlandse schilders in Duitsland. Het kleurrijke ‘abstracte’ plakkaat met de speelse typografie weerspiegelt overduidelijk de richting die de toen 32-jarige schilder had ingeslagen. Zwier in kleur en vormen bleef het kenmerk van zijn affiches, voornamelijk voor culturele doeleinden, zoals theater, exposities en artiestenfeesten. Vrouwelijk naakt vormt vaak de centrale aandachttrekker.

www.affichemuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's