Een Rembrandt in De Nieuwe Kerk

Van 11 oktober tot en met 13 november 2011 toont De Nieuwe Kerk Amsterdam een religieus meesterwerk, nl. De Heilige Familie van Rembrandt uit 1645. Vijf weken lang is dit schilderij te bewonderen in een zeer passende omgeving, solitair opgesteld in het hoogkoor, de plek waar vroeger het hoogaltaar stond. Al bijna 240 jaar is het schilderij, in 1772 verworven door Catharina de Grote, een van de topstukken van de Hermitage in St.-Petersburg. Straks is het te zien in Amsterdam, op de Dam in De Nieuwe Kerk, waar het sereen en waardig alle aandacht zal trekken.
 
Dit jaar heeft De Nieuwe Kerk een traditie in gang gezet om ieder najaar een religieus meesterwerk te tonen uit een museale of particuliere collectie. De Nieuwe Kerk vraagt telkens een directeur van een internationaal belangrijk museum zijn of haar favoriete religieuze schilderij of object te kiezen. Het tentoon te stellen meesterwerk kan met alle wereldgodsdiensten te maken hebben. Steeds zal het gaan om een belangrijk werk dat vraagt om contemplatie en introspectie, dat schittert in het hoogkoor en dat uitnodigt tot het maken van een ‘pelgrimstocht’. Dit jaar is prof. Michail Piotrovsky, de directeur van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg, gevraagd. Hij koos Rembrandts De Heilige Familie uit 1645 (olieverf op doek, 117 x 91 cm).
 
De Heilige Familie
De Heilige Familie bestaat uit Jozef, Maria en het kind. Deze Bijbelse voorstelling munt uit door de eenvoudige huiselijke sfeer. De compositie is rustig, met drie lichtaccenten: een op het wiegje, een op Maria’s gezicht en een op de engelen in de hoek die het sobere interieur binnenzweven. Maria wordt even af­geleid van haar boek en buigt zorgzaam voorover naar de wieg. Het kindje is in diepe slaap; ontspannen ligt zijn handje op het laken. De linkervoet van Maria rust op een stoof. Daarnaast smeult nog een vuurtje van takken. De kribbe (hier een wieg) is met bont gevoerd. Over de huif hangt losjes een prach­tige kleine mantel. Op de achter­grond staat Jozef, de timmerman, aan de werkbank, voor een wand met gereedschappen. Voor Rembrandt was de Heilige Familie een geliefd thema: hij wijdde er vier schilderijen aan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's