Leidens Ontzet bij Lakenhal

Al vier eeuwen lang viert Leiden elk jaar de bevrijding door de geuzen op 3 oktober 1574. De tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011, vanaf 30 september in Museum De Lakenhal in Leiden, laat zien hoe dit belangrijke historische feit in 400 jaar uitgroeide tot het grootste lokale volksfeest van Nederland. Het museum pakt groots uit met een tentoonstelling vol verhalen en voorwerpen, die deels door Leidenaren zelf werden ingebracht, en met een nieuw historiestuk gemaakt door topfotograaf Erwin Olaf.

 

Leiden Ontzet, Holland gered
Nadat Leiden in 1574 bijna een jaar lang door de Spanjaarden was belegerd, werd de stad op 3 oktober van dat jaar bevrijd door de geuzen. Door het gebrek aan voedsel en het uitbreken van de pest had het beleg een grote wissel getrokken op de bevolking. Desondanks bleven de Leidenaren standvastig in hun verzet tegen de Spanjaarden. Het Leidens Ontzet van 1574 werd daarmee een belangrijk keerpunt in de Nederlandse geschiedenis. Het was het begin van de terugtocht van de Spanjaarden uit Holland, wat jaren later zou leiden tot de oprichting van de Republiek der Nederlanden. ‘Leiden ontzet, Holland gered’ is een historische leus geworden. De bevrijding van de stad werd in 1574 voor het eerst gevierd met het uitreiken van haring en wittebrood door de geuzen en met een herdenkingsdienst. Inmiddels is het Leidens Ontzet met 200.000 deelnemers uitgegroeid tot het grootste lokale volksfeest van Nederland. 
 
Nieuw historiestuk van Erwin Olaf
In opdracht van De Lakenhal en de Universiteit Leiden maakt fotograaf Erwin Olaf een eigentijds historiestuk over het Leidens Ontzet. Leidse inwoners staan daarvoor model. Met deze opdracht wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen: vanaf de 16de tot ver in de 19de eeuw werd het Leidens Ontzet verbeeld in monumentale historiestukken. Naast een nieuw, monumentaal historiestuk over het thema honger en pest, maakt Olaf een zestal fotografische figuurstukken en stillevens die vanaf 30 september in de Leidse Universiteitsbibliotheek te zien zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's