Topstuk Rubens in Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans van Beuningen vult ‘De Collectie Verrijkt’ – de nieuwe opstelling van het museum – begin juni aan met een monumentaal topstuk van Peter Paul Rubens (1577-1640). Dit werk uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is het meest spectaculair van de twintig schilderijen die de komende drie jaar de eigen collectie gaan versterken. Boijmans was al in het bezit van een uitzonderlijk mooie en wereldberoemde collectie olieverfschetsen van de Vlaamse grootmeester van de barok, die een goede indruk geven van zijn talent.

“Met het bruikleen van het altaar dat ooit in de kerk van de ongeschoeide Karmelieten in Antwerpen stond, is nu eenmalig in Rotterdam te zien hoe indrukwekkend Rubens’ werken zijn. De gelovigen zullen hebben gehuiverd bij het zien van zijn meesterlijk geschilderde brandende zielen in het vagevuur, en hun troost hebben gevestigd op de heilige non Teresa, die op dit altaar met succes bij Christus voor de verlossing van een van deze arme zielen pleit. De protestanten hadden korte metten met het vagevuur en met de Roomse heiligen gemaakt, maar wie dit zag zou misschien toch weer gaan twijfelen aan hun kritiek. En dat was precies waar de rooms-katholieke kerk op hoopte. Rubens schilderde hier visuele propaganda van de bovenste plank,” aldus Peter Hecht, gastconservator van ‘De Collectie Verrijkt’, over het werk van Rubens.

 

De presentatie is ‘verrijkt’ met twintig bruiklenen uit diverse musea in Nederland en België.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's