De Ploeg en het naoorlogse modernisme

Het Groninger Museum presenteert ‘Plattegrond van de kunst en omstreken, de Ploeg en het naoorlogse modernisme’. De Ploeg vormt een van de hoogtepunten uit het bezit van het museum. Deze kunstenaarskring werd in 1918 opgericht door onder andere Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink.

De schilderskunst die ontstond was in hoge mate schatplichtig aan het Duitse Expressionisme. Juist daardoor waren de werken uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw van nationale betekenis. Tijdens de tentoonstelling wordt de doorgaande lijn duidelijk: Ploegkunstenaars van het eerste uur spelen opnieuw een rol, zowel door een stimulerende invloed op de jongere garde, als met vernieuwing in hun eigen werk.

 

De expositie is samengesteld uit reeds aanwezige bruiklenen in het Groninger Museum. Deze zijn afkomstig van onder andere Stichting de Ploeg en het Centrum Beeldende Kunst Groningen. De tentoonstelling loopt van 26 juni tot en met 6 november 2011.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's