Unieke sporen uit Bronstijd in Heiloo

In Heiloo zijn unieke sporen ontdekt van mensen die meer dan 3000 jaar geleden leefden op de hoog gelegen strandwal. De opgravingen geven een compleet beeld van het cultuurlandschap dat de vroege bewoners van Zuiderloo tijdens de bronstijd gemaakt hebben.

Zo is er een eeuwenlang gebruikte grafheuvel met mensenlijke crematieresten gevonden. De grafheuvel bestaat uit twee lagen, waarvan de oudste laag waarschijnlijk stamt uit de Midden Bronstijd. Het bestaat uit een dubbele palencirkel met een doorsnede van acht meter. Eeuwen later is deze grafheuvel opgehoogd.

 

Een andere bijzondere vondst is een stenen hamerbijl. Het gaat om een ‘Nackengebogene Axt’ (gebogen nekbijl) en dateert uit de Late Bronstijd tot en met de Midden IJzertijd. Een zeldzaam object in Nederland. De steel van twintig centimeter steekt nog in de bijl en deze is gemaakt van het hout van de Hondsroos. Dit wijst op een ritueel gebruik, aangezien dit hout te broos is voor gebruik als bijl.

 

De opgravingen vinden plaats voorafgaand aan de ontwikkeling van de nieuwe wijk Zuiderloo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's