Gijsbert Karel van Hogendorp in Den Haag

Van 2013 tot en met 2015 vieren we in Nederland het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. In aanloop daarvan organiseert het Haags Historisch Museum een tentoonstelling over de staatsman Gijsbert Karel van Hogendorp. Als lid van het Driemanschap zorgde hij in 1813 voor de terugkeer van prins Willem, de latere koning Willem I, naar Nederland. Aan de hand van portretten, documenten en bijzondere objecten schetst de tentoonstelling een beeld van het leven van Van Hogendorp.

Hij was in 1813 bij meer zaken betrokken. Zo stelde Van Hogendorp de eerste grondwet samen en werd hij de eerste minister van Buitenlandse Zaken van het nieuwe Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden. Hij kreeg voor de provincie Holland zitting in de Tweede Kamer en werd in 1815 benoemd tot Minister van Staat en verheven in de adelstand. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Rotterdamsch Genootschap Gijsbert Karel van Hogendorp. Een van de grootste objecten van de tentoonstelling is een maquette uit 1869 van het Nationaal Gedenkteken op Plein 1813. 

De tentoonstelling loopt van 20 mei t/m 14 augustus 2011.

 

www.haagshistorischmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's