De Inktpot in Utrecht open voor publiek!

Op zaterdag 26 maart kan nieuwsgierig Nederland zijn hart ophalen door een bezoek aan De Inktpot in Utrecht te brengen. Met deze openstelling start de Nationale Monumenten Estafette. Het imposante gebouw is het hoofdkantoor van ProRail, en opent bij hoge uitzondering zijn deuren voor publiek.

 

De Inktpot is het grootste bakstenen gebouw van Nederland, voor de bouw zijn 22 miljoen bakstenen gebruikt! Het monument verrees tussen 1918 en 1921 en is ontworpen door spoorwegingenieur G.W. van Heukelom in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen. Op zaterdag 26 maart kunnen de bezoekers zich vergapen aan het spectaculaire art deco interieur, nog grotendeels in originele staat. Voor de monumentale trappenhuizen, de vergaderzalen en de klokken is 4.000 kubieke meter eikenhout gebruikt. Van Heukelom heeft voor de fundering en de verdiepingsvloeren gebruik gemaakt van 21 kilometer aan oude spoorstaven. Speciaal voor de gelegenheid wordt op 26 maart een plafonddeel opengelegd om deze bijzondere constructie te tonen.

 

De Inktpot, Moreelsepark 3 (naast het Centraal Station) is van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor publiek. Er is voor ieder wat wils: het programma bevat alle ingrediënten voor een compleet dagje uit. Er worden rondleidingen gegeven en voor kinderen is er een bouwplaat van De Inktpot. In de Nieuwenoordzaal is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van De Inktpot ingericht. Tevens is voor deze gelegenheid een deel van het buurpand, het voormalige Tweede Administratiegebouw uit 1895 te bezoeken. Hier wordt het personeelsrestaurant opengesteld voor koffie, thee of lunchgerechten.

 

De Inktpot heeft verschillende keren meegedaan aan de Open Monumentendag. De laatste keer, in 2007, werden maar liefst 7.000 bezoekers geteld! Het monument is hiermee één van de best bezochte monumenten van de afgelopen 25 jaar Open Monumentendag.

 

Dit jaar vindt de viering plaats van 25 jaar Open Monumentendag. In 25 jaar is de Open Monumentendag uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Bijzonder is dat de Open Monumentendag al 25 jaar dezelfde hoofdsponsor heeft: Rabo Vastgoedgroep. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten voor een groot publiek.

 

Ter ere van haar 25-jarig jubileum organiseert Stichting Open Monumentendag in samenwerking met de gemeentelijke comités de Nationale Monumenten Estafette. Vanaf 26 maart is er elk weekend een ander monument gratis toegankelijk voor publiek. Dat monument, het Open Monument van de Week, behoort tot de nationale toppers van 25 jaar Open Monumentendag. De Estafette voert in 25 weken, langs alle provincies, van De Inktpot in Utrecht naar Het Paleis op de Dam in Amsterdam. Het programma van de Nationale Monumenten Estafette kunt u vinden op www.openmonumentendag.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's