De Hollandse wildernis

De Hollandse wildernis

Duinlandschappen in de 17de eeuw

 

Het Hollandse landschap is door de mens geschapen. Alleen de strandvlakten en duinen langs de kust zijn grotendeels door de natuur gecreëerd, wild, woest, maar niet ledig. In de zeventiende eeuw, toen Holland de meest verstedelijkte regio van Europa was, boden de duinen een welkome vrijplaats voor de bewoners van de overvolle steden. Ook 17de- eeuwse kunstenaars zoals Goltzius en Rembrandt, zochten er hun toevlucht. Hun werken tonen niet alleen de vermakelijke kanten van het duingebied, maar ook de weidsheid, de stilte en de ruigte. Het Rijksmuseum presenteert van 15 maart t/m 20 juni 2011 een selectie van ruim 20 van zijn mooiste tekeningen en prenten met duinlandschappen in de 17de eeuw.


Huigen Leeflang (conservator prenten van het Rijksmuseum): “Het duingebied is de geboortegrond van de Hollandse landschapskunst. Opvallend is dat de duinervaring in al die eeuwen nauwelijks is veranderd. Nog steeds trekken we graag de duinen in en nog steeds raken kunstenaars door dezelfde weidsheid en ruige schoonheid geïnspireerd. “

 

De vroegst bekende getekende Hollandse landschappen zijn de duingezichten die Hendrick Goltzius omstreeks 1600 in de omgeving van Haarlem maakte. Tal van landschapspecialisten volgden hem daar onder wie Esaias van de Velde, Jacob van Ruisdael, Aelbert Cuyp en Rembrandt.

 

De presentatie toont een afwisselend beeld: van het ramptoerisme bij aangespoelde potvissen op het strand tot uitstapjes van stedelingen naar linnenblekerijen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's