Intrigerende fotostillevens vol ‘oud licht’

Intrigerende fotostillevens vol ‘oud licht’

 

In het Westfries Museum in Hoorn is nog tot en met 13 maart de succesvolle tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ te zien, over de eet- en drinkgewoonten van onze voorouders in de Gouden Eeuw. Onderdeel van de expositie is een prachtige serie fotostillevens van fotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters. Met name door het gebruik van ‘oud licht’ slaan ze een brug tussen de hedendaagse fotografie en de zeventiende-eeuwse schilderkunst.

 

Oud licht

Wie de tentoonstelling ‘Smakelijk Eten’ in het Westfries Museum bezoekt, stapt bij binnenkomst een eigentijds en zeer smaakvol ingericht restaurant binnen. ‘De Verstandighe Kock’ is het enige restaurant in Nederland waar de bezoeker niets te eten of te drinken krijgt, maar toch van voedsel kan genieten. In het restaurant wordt de bezoeker op computers die in borden zijn weggewerkt een vijfgangen informatiediner aangeboden.Opvallend zijn de intrigerende voedselstillevens van fotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters die de muren sieren. In 2010 maakten zij een serie van 12 fotostillevens die zij de titel ‘In het licht…’ meegaven. De foto’s refereren duidelijk aan zeventiende-eeuwse voedselstillevens. Niet in de laatste plaats door het gebruik van het licht. ‘Oud licht’ noemt Van Spankeren het zelf, dat de foto’s een sfeer van zwaarmoedigheid geeft. Maar ook door het raffinement, de spanning, schoonheid en de uitgebalanceerde compositie doen de foto’s denken aan de schilderkunst van oude meesters. Ieder van de fotostillevens is geïnspireerd op een spreekwoord of gezegde waarin voedsel voor komt. En juist dat zorgt tevens voor een luchtig accent.

 

website: www.wfm.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's