Van Barye tot Bugatti. Les Animaliers

Van Barye tot Bugatti. Les Animaliers

 

Museum Beelden aan Zee presenteert van 18 februari t/m 29 mei 2011 de expositie Van Barye tot Bugatti. Les Animaliers. Deze tentoonstelling geeft een uniek overzicht van Franse en Belgische dierbeeldhouwkunst uit de periode 1830-1930.

 

Antoine-Louis Barye (1795-1875) was de vader van de zogenaamde Animaliers, een groep Franse beeldhouwers uit de tweede helft van de negentiende eeuw die zich concentreerde rondom de dierentuin in de Parijse Jardin des Plantes. Met wetenschappelijke interesse en veel gevoel voor romantiek legden zij zich toe op het uitbeelden van exotische dieren. De weergaloze, bronzen diersculpturen van deze kunstenaars vonden niet alleen hun weg naar de salons van de bourgeoisie, maar zouden in tal van landen navolging vinden.

 

Na 1900 beleefde de dierbeeldhouwkunst een nieuwe fase toen de verschillende richtingen binnen het modernisme er zichtbaar vat op kregen. Het naturalisme, de exotiek en de hartstocht maakten plaats voor een meer afstandelijke benadering waarbij het dier steeds vaker als solitair wezen werd neergezet en het decoratieve aspect volop de aandacht kreeg. Het centrum verplaatste zich in die tijd naar België, waar de Antwerpse Zoo een almachtige magneet was voor beeldhouwers uit binnen- en buitenland. Deze nieuwe generatie zou in Rembrandt Bugatti (1884-1916) zijn belangrijkste vertegenwoordiger krijgen.

 

Van Barye tot Bugatti. Les Animaliers is het eerste museale overzicht van deze fascinerende diersculpturen in Nederland. Beelden aan Zee heeft hiervoor werken in bruikleen verkregen uit tal van nationale en internationale musea, galeries en particuliere collecties. Naast werk van Barye en Bugatti zijn in de tentoonstelling sculpturen te zien van o.a. Isidore en Rosa Bonheur, Albéric Collin, Josué Dupon, Christophe Fratin, Emmanuel Fremiet, Georges Gardet, Pierre-Jules Mêne, Jules Moigniez en Francois Pompon.

 

www.beeldenaanzee.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's