Stadsarchief bestolen door eigen medewerker

Stadsarchief bestolen door eigen medewerker

 

Het Stadsarchief Amsterdam is in 2009 voor een paar duizend euro bestolen door een medewerker. Dit bericht Het Parool. De medewerker, die inmiddels dertig jaar bij het Stadsarchief actief was, verkocht meermalen boeken, gedichten en almanakken.

 

De diefstal werd ontdekt door een medewerker van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam die een tip kreeg; er zouden bijzondere gedichten in een etalage van een antiquariaat liggen. Hoeveel stukken er precies worden vermist, is niet duidelijk. Het Stadsarchief hoopt daarover meer duidelijkheid te krijgen door de diefstal nu in de openbaarheid te brengen. Ook doet een recherchebureau onderzoek. De totale waarde van de gestolen spullen ligt rond de 3000 euro.

 

Directeur Marens Engelhard denkt opnieuw aan verscherping van de regels voor medewerkers. Toen het Stadsarchief van de Amsteldijk naar de Vijzelstraat verhuisde, zijn deze regels, ook voor bezoekers, al aangescherpt. Nu wordt gedacht aan screening van medewerkers, een tassencontrole en aparte kluizen.

 

De medewerker heeft vorig jaar een taakstraf gekregen, maar heeft nooit spijt betuigd. Het schijnt dat hij schulden had.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's