Sinterklaas-lezing

Sinterklaas-lezing

Alles over de gebruiken en mythen rondom Sinterklaas

 

Het Sinterklaasfeest is een van de meest geliefde tradities in ons land. Dat blijkt alleen al uit het feit dat reeds in september de eerste pepernoten in de schappen verschijnen. Maar waarom vieren we eigenlijk Sinterklaas? En wie was toch die weldoener uit de 3e eeuw, aan wie dit feest gewijd is? De lezing werpt een frisse blik op de cultus rond de Goedheiligman.

 

Van Sint-Nicolaas tot Sinterklaas, van volksheilige tot kindervriend: ziedaar in het kort de ontwikkeling die de heilige Nicolaas in de loop der eeuwen heeft doorgemaakt. Tijdens zijn leven onderscheidde hij zich, volgens de legenden, door zijn goede werken. Als heilige werd hij zeer vereerd. Nu, bijna zeventien eeuwen na zijn dood, is hij nog steeds bekend en geliefd: de enige heilige met een sterke aanhang onder niet-gelovigen.

 

In de Sinterklaas-lezing leert u aan de hand van prachtige afbeeldingen – waaronder iconen, schilderijen van Jan Steen en plaatjes uit 19e-eeuwse prentenboeken – de oorsprong en geschiedenis van het Sinterklaasfeest kennen. Hoe heeft dit katholieke volksfeest de Reformatie overleefd? Vierden protestanten ook Sinterklaas? Waar komt die Zwarte Piet in de 19de eeuw opeens vandaan? Op deze en andere brandende vragen krijgt u eindelijk antwoord tijdens de lezing.

 

Prijs € 14,50

 

Vrije Academie Amsterdam
Keizersgracht 258
vrijdag 3 december 20:00 – 21:00 uur
zondag 5 december 11:00 – 12:00 uur

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's