Beleef de Vrijheid in het Bevrijdingsmuseum tijdens de herfstvakantie

Beleef de Vrijheid in het Bevrijdingsmuseum tijdens de herfstvakantie

 

Veel mensen moesten zich in de Tweede Wereldoorlog verstoppen en konden daardoor niet in vrijheid leven. Kinderen speelden bijvoorbeeld juist geen verstoppertje buiten, maar binnen en dat zelfs verplicht. Niet van hun ouders, maar van andere mensen. Sommige kinderen konden voor een korte periode namelijk niet buiten spelen en zaten dan in de schuilkelder. Anderen moesten soms ergens heel lang onderduiken. Maar welke kinderen moesten er eigenlijk allemaal onderduiken?

 

Op zaterdag 16 oktober kun je door middel van een film, theatervoorstelling en museumbezoek hier alles over te weten komen. Om 13.00 – 14.30 en 16.00 start telkens de 45 minuten durende voorstelling. Reserveren is noodzakelijk.

Entree volwassenen/senioren: € 9,50

Entree kinderen: € 8,00

Familieticket bestaande uit 2 volwassenen en 2 kinderen: € 30,00

 

16 oktober: Theatervoorstelling: Wie niet weg is, is gezien.

In deze theatervoorstelling zie en hoor je alles over ondergedoken kinderen in oorlogstijd. Twee broertjes en een zus, alleen, ondergedoken in een kast. Hun ouders verblijven op een ander, geheim adres en komen een keer per maand op bezoek. Dat is het kostbare moment waarop ze alledrie weer even gewoon kind kunnen zijn zonder alle verantwoordelijkheden.

 

Maar wat als hun ouders niet meer komen?

Moeten ze wachten, vluchten of zoeken?

 

Ondanks hun onzekerheid, de verantwoordelijkheden en de spanning van de buitenwereld proberen de kinderen zich staande te houden in een beperkte leefomgeving.

Een boeiende familievoorstelling vanaf 8 jaar, met prachtige Joodse klezmermuziek, die het besef van vrijheid benadrukt. Beleef daarna de vrijheid in het museum met voor de kinderen een spannende kijkwijzer. Met deze kijkwijzer ontdekken de kinderen en de gehele familie allerlei objecten, zoals een schuilkelder en onderduikerskast, en de verhalen die hierachter schuil gaan.

 

20 oktober: Spionagetraining

Voor wie nog niet klaar is met het thema verstoppen is er op woensdag 20 oktober nog een spionagetraining. Volg deze spoedcursus om spion te worden! Van 14.00 tot 16.00 uur kunnen jonge avonturiers in het Bevrijdingsmuseum alles leren over moeilijk te kraken codes, geheimschriften en spionage.

 

In oorlogstijd is communicatie vaak van levensbelang. Er wordt dan ook alles op alles gezet om boodschappen zo te verpakken, dat ze door de vijand niet begrepen worden. Kinderen vanaf 8 jaar die graag meer willen weten over deze methodes, of die willen leren om zelf geheime berichten door te geven, doen er goed aan het evenement te bezoeken. Er worden tips gegeven hoe je zelf het beste geheime berichten kunt schrijven en hoe je codes van anderen kunt ontcijferen. In een rondleiding door het museum vinden echte speurneuzen vervalste paspoorten, geheime luchtfoto’s en schuilplaatsen waarin stiekem naar radioberichten wordt geluisterd. De kosten bedragen € 4,50 per kind en reserveren is noodzakelijk.

 

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Wylerbaan 4 – 6561KR Groesbeek

www.bevrijdingsmuseum.nl

Reserveren: Tel. 024-3974404 of Email. info@bevrijdingmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's