Rijksmuseum van Oudheden koopt oud-Egyptisch magisch beeldje aan

Rijksmuseum van Oudheden koopt oud-Egyptisch magisch beeldje aan

Beeldje dwerggod straks in tentoonstelling ‘Egyptische Magie’

 

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een bijzonder oud-Egyptisch godenbeeldje aangekocht. Het tweeduizend jaar oude figuurtje heeft een dwergenlichaam, veren en vleugels op de rug, een ramskop en een geopende bek met dreigend ontblote tanden. De aanwinst is een waardevolle aanvulling op de Egyptische collectie magische afbeeldingen en attributen van het museum. Het beeldje is voor het eerst te zien in de tentoonstelling ‘Egyptische Magie’ (vanaf 16 oktober 2010).

 

Het 16 centimeter hoge beeldje is gemaakt rond het begin van de jaartelling, in de nadagen van de Egyptische cultuur. Godenfiguren met de gecombineerde uiterlijke kenmerken van vele andere wezens kwamen toen veelvuldig voor. De oude Egyptenaren riepen deze zogeheten pantheïstische goden aan om kwade krachten en machten af te weren. Daarom zijn de goden vaak gewapend met messen en zwaarden en hebben ze vervaarlijke dierenkoppen om tegenstanders af te schrikken. Ook houden ze slangen in de handen en staan ze op krokodillen of overwonnen dieren. Dit soort godenvoorstellingen komt vaak voor op papyri. Er zijn ook enkele beeldjes bekend van brons of faience. Beeldjes van kalksteen, zoals dit Leidse exemplaar,zijn zeldzaam.

 

Het beeldje kon worden verworven dankzij een bijdrage van de Stichting Zakenvrienden Rijksmuseum van Oudheden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's