Jenevermuseum opent nieuwe tentoonstelling

Jenevermuseum opent nieuwe tentoonstelling

 

Onder belangstelling van een groot aantal Schiedamse families (o.a. Melchers, Van Gent, Beukers, Post-Uiterweer, Van Bergen Walraven, Dirkzwager) werd afgelopen zaterdag de tentoonstelling RIJKDOM VAN DE STAD geopend in het Jenevermuseum.

 

Deze bijzondere tentoonstelling laat niet alleen de rijke jenevergeschiedenis van de Schiedam zien, maar ook – aan de hand van bijzondere ‘stille getuigen’ – het leven in Schiedam in de periode 1795-1940. Van een groot aantal Schiedamse families laat het museum privé eigendommen zien, variërend van bijzondere pendules en borduurwerk, tot geboorte- en overlijdensberichten. Speciaal voor deze tentoonstelling is een serie pastels uit de 18e eeuw van de familie Pichot uit Oostenrijk overgekomen, gemaakt door Pieter Frederik de la Croix in 1775. Daniël Pichot (1722-1803) was in de 18e eeuw burgemeester van Schiedam.

 

Aangevuld met objecten uit de Historische Collectie van het Stedelijk Museum Schiedam en documenten uit het Gemeentearchief Schiedam is RIJKDOM VAN DE STAD een zeer veelzijdige tentoonstelling. Voor ouderen een feest van herkenning, en voor jongeren een bijzonder leermoment.

 

RIJKDOM VAN DE STAD is gebaseerd op het boek ‘100 Schiedamse families’ van Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn. Het boek zal eind september, begin oktober verschijnen.

 

RIJKDOM VAN DE STAD is te zien in het Jenevermuseum tot en met 30 januari 2011.

 

Lezingen

Bij deze tentoonstelling worden een aantal lezingen gehouden. De thema’s zijn divers (fotografie, eten en drinken en mode) en zijn allen gerelateerd aan de 19e eeuw. Op www.jenevermuseum.nl vindt u meer informatie over deze lezingen. De eerste lezing zal plaatsvinden op zaterdag 18 september en zal gaan over fotografie. Spreker Corien Vuurman is historica en gespecialiseerd in 19e eeuwse fotografie. De lezing begint om 14.00 uur en het bijwonen ervan kost 10 euro (incl. entree museum en een proeverij na afloop). Reserveren kan, maar hoeft niet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's