Let op! Aanstaand weekend Open Monumentendag

Let op! Aanstaand weekend Open Monumentendag

Open Monumentendag 2010 toont verscheidenheid van de 19e eeuw

 

Tijdens de Open Monumentendag, in het weekend van 11 en 12 september, zijn in circa 350 gemeenten in Nederland tussen de 3.000 en 4.000 monumenten gratis toegankelijk voor publiek. Met het thema De smaak van de 19e eeuw is er aandacht voor de talloze en vaak fraaie – in neostijl opgetrokken – bouwwerken uit deze eeuw. Een eeuw die stormachtige ontwikkelingen doormaakte, zowel op het gebied van industrie als sociaal-maatschappelijk. Mede hierdoor is er tijdens de 19e eeuw een grote verscheidenheid aan gebouwen verrezen. Die verscheidenheid zal kenmerkend zijn voor de Open Monumentendag van dit jaar.

 

Gebouwen en neostijlen

Er zal aandacht zijn voor industriële gebouwen, scholen, universiteitsgebouwen, kerken, musea, sociëteiten, parken, begraafplaatsen, woonhuizen, stationsgebouwen en kastelen. Om er een paar te noemen. Veelal uitgevoerd in neostijlen: neoclassicisme, neogotiek, neorenaissance; eerdere bouwstijlen in een negentiende-eeuwse jas. Over neostijlen werd veel gediscussieerd, en lange tijd was de waardering ervoor gering. Een kwestie van smaak, zo blijkt, want de laatste twintig jaar blijkt de waardering voor de 19e eeuw toegenomen. Voor een overzicht van de programma’s klik HIER.

 

Publicatie

Over de 19e eeuw heeft de Stichting Open Monumentendag onlangs een boekje uitgebracht met de gelijknamige titel De smaak van de 19e eeuw, geschreven door Annet Pasveer. Op allerlei gebied wordt de ontwikkeling van de 19e eeuw geschetst en wordt een overzicht en beschrijving gegeven van de verschillende bouwwerken uit deze periode. Het boekje is HIER te bestellen.

 

Open Monumenten Klassendag

Om ook leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool in aanraking te laten komen met monumenten, zal dit jaar voor het eerst de Open Monumenten Klassendag plaatsvinden. De Klassendag vindt plaats op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 10 september. Dan zullen in bijna 80 gemeenten maar liefst rond de 14.000 leerlingen monumenten bezoeken. De landelijke Stichting Open Monumentendag heeft hier speciaal lesmateriaal voor laten ontwikkelen.

 

Landelijke opening

Open Monumentendag 2010 zal landelijk worden geopend op donderdag 9 september in Apeldoorn. Een stad die uitstekend past bij het landelijk thema, gezien de grote betekenis van de 19e eeuw in de Apeldoornse geschiedenis en rijkdom aan 19e-eeuwse gebouwen. Tijdens de opening vindt ook het startschot plaats van de Open Monumenten Klassendag. Jan Terlouw, auteur en voormalig politicus zal hierbij een rol spelen. De opening is een bijeenkomst voor genodigden.

 

European Heritage Days

De Open Monumentendag is onderdeel van de Europese Open Monumentendagen, de European Heritage Days, die in 49 Europese landen in september worden georganiseerd. In Europees kader doet Nederland mee aan de internationale fotowedstrijd voor de jeugd, voor jongeren tussen 10-18 jaar. Voor deelname klik HIER

 

Klik HIER om het landelijke magazine Open Monumentendag te downloaden (pdf 9 MB). Het magazine in papieren versie is verkrijgbaar bij VVV-kantoren, bibliotheken en bij vestigingen van de Rabobank.

 

Klik HIER on het Word-bestand te downloaden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's