Nog één keer dwars door de dijk

Nog één keer dwars door de dijk

 

Door de Westfriese Omringdijk worden deze zomer sleuven gegraven voor archeologisch onderzoek. Op woensdag 1 september biedt het hoogheemraadschap belangstellenden nog één keer de gelegenheid om tussen 19.00 en 21.00 uur kennis te maken met de archeologie van de dijk. De sleuf ligt op de Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn nabij industrieterrein Hoorn ‘80. Archeoloog Michiel Bartels licht toe wat de betekenis is van hetgeen in de sleuf te zien is.

 

De Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn wordt versterkt. Tot 2012 wordt hard gewerkt om de dijk te verhogen zodat de veiligheid weer voor lange tijd voldoet aan de vastgestelde eisen. Onderdeel van de dijkversterking is het aanbrengen van nieuwe stukken dijklichaam en het weghalen van oude delen. Juist deze oude delen bevatten een schat aan informatie.

 

Archeologie dijk bij Hoorn ‘80

Eerder deze zomer werden in opdracht van het hoogheemraadschap nabij Oosterleek, Wijdenes en Schellinkhout al drie sleuven door de dijk gegraven. Daar werd het hart van de oudste Omringdijk onderzocht. Bij dit onderzoek ligt het accent op de opbouw van een slapende dijk en hoe deze veranderde in een wakende zeewerende dijk. De waterbouwkundige technieken die hierbij werden toegepast en de materialen die werden gebruikt, zijn nog niet eerder in dit onderzoek waargenomen.

 

Het dijkvak bij Hoorn ’80 kenmerkt zich door zijn kaarsrechte verloop. Het is dan ook een inlaagdijk, die destijds achter de oude uiterdijk werd gebouwd. De uiterdijk werd na zeer zware stormen in 1702 en 1715 opgegeven. Het voorland dat toen ontstond, was in de 18de eeuw allemaal reeds weggeslagen. De slapende dijk werd een wakende dijk. In 2008 is op deze locatie van de Westfriese Omringdijk al onderzoek gedaan. Daarbij werd de buitenzijde van de dijk blootgelegd. Hierbij werden maar liefst acht rijen van de 17de-18de eeuwse paalwering gevonden.

 

Rondleiding

Belangstellenden zijn van harte welkom op woensdag 1 september tussen 19.00 en 21.00 uur voor een bezoek aan de archeologische sleuf in de dijk nabij Hoorn 80. De locatie is te bereiken per auto vanaf Hoorn of Enkhuizen via de N506, afslag Hoorn 80. Van daaruit staat een route aangegeven.

 

Opgelet: bij zware regenval of onweer gaat de excursie niet door. Stevige schoenen zijn nodig, want het kan glad zijn in de sleuf.

 

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's