Vileine hippocraten

Vileine hippocraten

Constantijn Huygens en de geneeskunde in de zeventiende eeuw

 

Op donderdag 2 september 2010 zal ter ere van de 414e geboortedag van Constantijn Huygens (1596-1687), Dr. Barend Haeseker de jaarlijkse Constantijnlezing verzorgen met de titel: Vileine hippocraten, Constantijn Huygens en de geneeskunde in de zeventiende eeuw. Bijna alle aspecten van de veelzijdige Constantijn Huygens zijn in de loop der tijden uitvoerig bestudeerd. Alleen de geneeskundige kant van Huygens was tot nu toe tamelijk onderbelicht. Toch vertoont zijn werk een duidelijke affiniteit, maar ook ambivalentie, tot de geneeskunde in de zeventiende eeuw.

 

De smadelijke uitdrukking ‘vileine hippocraten’ werd door Huygens gebruikt in 1618, tijdens zijn eerste verblijf in Engeland toen hij werd behandeld voor een hinderlijke voetkwaal door een zakelijke medicus. De ziekten en kwalen van Huygens en zijn familie zijn in het boek Vileine hippocraten (Erasmus Publishing, 2010) zo goed mogelijk in kaart gebracht, evenals zijn medische netwerk en zijn geneeskundig boekenbezit. Barend Haeseker verzamelde meer dan zevenhonderd medische gedichten uit het oeuvre van Huygens, die hij onderverdeelde in rubrieken zoals ‘ziekte en gebrek’, gevolgd door ‘hygiëne en leefregels’, op de voet gevolgd door ‘doctor medicinae, chirurgijn en barbier’. Een vergelijking met het werk van andere dichters laat zien dat het aantal medische gedichten en de diversiteit bij Huygens groter was dan bij zijn tijdgenoten. Diverse curieuze geneeskundige hoogtepunten worden in deze lezing nader belicht, zoals een anatomische les in Den Haag in 1629, een operatie voor een hinderlijke scheefhals in Utrecht in 1637, een merkwaardige cursus ooglidchirurgie in Londen in 1644 en opiummisbruik.

 

Over de spreker

Barend Haeseker (Amerongen, 1942) studeerde na zijn Haarlemse middelbare schooltijd geneeskunde aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. Na een loopbaan als huisarts, tropenarts en plastisch chirurg besloot hij zich toe te leggen op de studie van de geschiedenis van de geneeskunde. De basis daarvoor werd in 1983 in Rotterdam gelegd met een proefschrift over de ontwikkeling van de plastische en reconstructieve chirurgie in de Eerste Wereldoorlog, gecentreerd rondom de Nederlander dr J.F.S. Esser. In 2007 verscheen bij Erasmus Publishing in Rotterdam, De geschiedenis van het Haga Ziekenhuis 1823-2007, in samenwerking met prof.dr. M.J. van Lieburg en in 2008 Pijlers van het bouwvallig leven. Vier eeuwen geneeskunde in Den Haag. Op 25 april jl. presenteerde Barend Haeseker in Huygensmuseum Hofwijck zijn meest recente publicatie: Vileine hippocraten.

 

Datum: Donderdag 2 September 2010

Zaal open: 19:30 uur

Aanvang lezing: 20.00 uur

Toegang: gratis

Locatie: Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2A in Voorburg

Wij raden geïnteresseerden aan om te reserveren op telefoonnummer (070) 387 23 11 of via info@hofwijck.nl

 

Het boek Vileine hippocraten zal op 2 september na de lezing te koop zijn in Huygensmuseum Hofwijck voor € 34,50.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's