‘Nieuw’ werk van Haarlemse meesters in het Frans Hals Museum

‘Nieuw’ werk van Haarlemse meesters in het Frans Hals Museum

Deze zomer zijn in het Frans Hals Museum diverse ‘nieuwe’ schilderijen te bewonderen. Zo is het schilderij Een lezende of zingende jongeman uit ca. 1628 van de  Haarlemse schilder Pieter de Grebber te zien. Dit werk kon recent worden aangekocht dankzij een schenking van drs. J-P de Man. Daarnaast zullen er de komende tijd enkele bijzondere bruiklenen worden getoond, waaronder een vrouwsportret van Maerten van Heemskerck.  

Van Pieter de Grebber (ca. 1600-1652/53) zijn ongeveer 70 schilderijen bekend; voornamelijk religieuze en historiestukken, maar ook enkele genrestukken, waaronder dit schilderij van een eenvoudig geklede jonge man. Het lijkt alsof hij hardop voorleest, of misschien wel zingt, van het papier in zijn handen. Een helder en egaal licht beschijnt zijn gezicht en handen. Een geschilderde ovalen omlijsting sluit de voorstelling af. De Grebber schilderde in de jaren 1620 dit soort genrevoorstellingen; eerst in de stijl van Frans Hals en de Utrechtse Caravaggisten, later in een classicistische stijl.
De aankoop van dit schilderij werd mogelijk door de schenking uit het legaat van
drs. J-P. de Man van ruim € 500.000,- waarmee het museum eind 2009 verrast werd. Dit legaat is met name bedoeld voor de aankoop van schilderijen uit de 17de eeuw.

Persoonlijk portret
Het museum ontving van een particuliere verzamelaar een bijzonder bruikleen van de schilder Maerten van Heemskerck (1498-1574). Van dit portret uit ca 1532 wordt wel gedacht dat het de moeder van de schilder voorstelt, de gelaatstrekken van de vrouw lijken immers op die van Maerten van Heemskerck, zoals te zien op zijn zelfportretten. De blikrichting van de vrouw is nogal ongewoon voor een officieel portret, wat het vermoeden versterkt dat het geschilderd is als een persoonlijk document. De naam en geboortedatum van Van Heemskercks moeder zijn niet bekend, alleen is bekend dat zij stierf in 1537.

Vanaf  2 augustus zullen er nog meer bruiklenen in het Frans Hals Museum te zien zijn waaronder een Twee jongelingen met een kan uit 1648 van Johannes Hals (ca. 1620-1654), de derde zoon van Frans Hals. Een jonge vrouw kijkt de beschouwer toe, terwijl ze een lege bierpul vasthoudt. De jongeman lijkt haar een voorstel te doen, waar zij over na denkt. Vraagt hij haar om nog wat meer te drinken? Ook in de 17de eeuw vond men te veel drinken een dwaze en verwerpelijke gewoonte.
Bij het schilderij Abdij van het kasteel Egmond in Egmond aan de Hoef uit 1655 koos de schilder Salomon Jacobsz van Ruysdael (ca. 1602-1678) voor een lage horizon. Het weidse Hollandse landschap met Alkmaar in de verte laat een duidelijke coulissenopbouw zien met op de voorgrond enkele ruiters en een indrukwekkende boompartij.
Het Musicerend gezelschap van Richard Brakenburgh (1650-1702) is gemaakt in de stijl van Jan Steen, bij wie hij vermoedelijk ook enige tijd in de leer is geweest.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's