Van Gogh Museum verwerft twee Pissarro’s

Het Van Gogh Museum heeft twee pointillistische werken verworven van Camille Pissarro, die van groot belang is geweest voor de modernisering van Van Goghs kleurgebruik en zijn experimenteerdrift met de pointillistische schildertechniek in Parijs.

Het gaat om de werken ‘Het Hooien, Éragny (1887) en de gouache ‘Koeienhoedster bij ochtendzon’ uit hetzelfde jaar. Directeur Axel Rüger: “Dit werk van Pissarro is een belangrijke en representatieve aanvulling op de bescheiden collectie pointillistische werken van het Van Gogh Museum. Hiermee zijn we in staat om een belangrijke en tot nu toe ontbrekende schakel in Van Goghs Parijse experimenten in kleur en techniek aan het publiek te tonen. In ons collectieplan is het aankopen van dergelijk pointillistisch werk dan ook één van de prioriteiten.”

Op ‘Het Hooien’ verbeeldt Pissarro de bedrijvigheid tijdens het hooiseizoen in het landelijke Éragny, waar de kunstenaar samen met zijn gezin van 1884 tot aan zijn dood in 1903 woonde. Ook het onderwerp van de gouache is landelijk: een weide met een grazende koe die door een vrouw wordt voortgedreven. De schilderijen zijn vanaf deze week te bezichtigen op de eerste verdieping van het Rietveldgebouw.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's