Sotheby’s Amsterdam veilt Jan Steen

‘Een schoolklas met slapende schoolmeester’ van Jan Steen is op 10 mei het hoogtepunt van de veiling bij Sotheby’s Amsterdam. Het schilderij, gedateerd uit 1672, is een van Steen’s meest komische schoolklastaferelen en geeft zijn ironische en humorvolle kijk op het alledaagse leven perfect weer.

 

Het schilderij maakte in de 19e eeuw deel uit van de kunstcollectie van Thomas Baring (1799-1873) en was meer dan tachtig jaar in hetzelfde familiebezit. Daardoor is het een van de weinige schoolklastaferelen dat nog in particuliere handen is.

 

Jan Steen schilderde deze chaotische schoolklas in 1672 in zijn geboortestad Leiden. Het is typerend voor zijn latere periode, toen hij zich steeds meer richtte op vermaak. Het is een van de weinige schilderijen die door deze Hollandse Meester gesigneerd en gedateerd is. De richtprijs van dit stuk ligt tussen de €300.000,- en €400.000,-.

 

Naast dit meesterwerk wordt in deze veiling van Oude Meesters vroeg werk van Nederlandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars aangeboden. De schilderijen zijn te zien op de kijkdagen 6 t/m 9 mei van 10:00 tot 17:00 uur bij Sotheby’s Amsterdam. Ook worden daar een aantal hoogtepunten van de veiling van Oude Meesters in Sotheby’s Londen getoond.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's