‘De Schreeuw' van Munch onder de hamer

Het wereldberoemde schilderij De Schreeuw van de Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) wordt binnenkort geveild. Het doek, dat in 1895 is gemaakt, gaat op 2 mei onder de hamer in het New Yorkse veilinghuis Sotheby’s. Het doek, nu nog in het bezit van een Noorse zakenman wiens vader met de kunstenaar bevriend was, zal waarschijnlijk meer dan 80 miljoen dollar opbrengen. Er bestaan vier versies van De Schreeuw. De oorspronkelijke versie, geschilderd in 1893, hangt in het Nationaal Kunstmuseum te Oslo. Ook de andere werken zijn in Noorse musea te vinden. Munch staat bekend als een van de belangrijkste exponenten van de expressionistische stijl. Die kunststroming wilde zoveel mogelijk emoties weergeven. Het schilderij is een psychisch zelfportret van de kunstenaar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's