Vrouwen rondom Huygens

Een dagje uit in Voorburg:
Tentoonstelling Vrouwen rondom Huygens in twee Voorburgse musea

van 10 april t/m 27 juni 2010

De Gouden Eeuw, bekeken door de ogen van zestien vrouwen, die allemaal één ding gemeen hebben: Constantijn Huygens (1596-1687).  Allemaal waren ze op verschillende manieren verbonden met deze zeventiende-eeuwse dichter en staatsman. Huygens had een uitgebreid netwerk van wetenschappers, kunstenaars en invloedrijke personen. Door  brieven, gedichten en geschenken uit te wisselen hield hij contact met zeer diverse en fascinerende vrouwen. Veel van die brieven en gedichten zijn bewaard gebleven.  Ze zijn samen met de portretten van de vrouwen te bewonderen in de tentoonstelling Vrouwen rondom Huygens in Huygensmuseum Hofwijck en Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg. De tentoonstelling geeft een kijkje in de zeventiende eeuw en de relatie tussen deze bijzondere man en een aantal minstens zo bijzondere vrouwen. Bovendien komt voor het eerst in de geschiedenis het beroemde dubbelportret van Constantijn Huygens en zijn geliefde ‘Sterre’ in Hofwijck, Huygens’ buitenplaats,  te hangen, samen met het oorspronkelijke gedicht dat Huygens over dit portret schreef.

Twee musea, één tentoonstelling
De tentoonstelling is te zien in twee van de kleinere musea in Nederland, vlakbij Den Haag. In Huygensmuseum Hofwijck te Voorburg, de zeventiende-eeuwse buitenplaats van Huygens, maakt de bezoeker kennis met de vrouwen in een historische omgeving. Portretten, brieven en objecten illustreren het leven van de zestien geselecteerde vrouwen en hun relatie met Huygens aan de hand van de thema’s Liefde, Gezin, Wetenschap, Kunsten, Hof en Netwerk. Via de Herenstraat, speciaal voor de tentoonstelling omgetoverd tot Museumstraat, vindt u het nabij gelegen Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg. Hier komen de zestien vrouwen wederom aan bod, maar in een compleet andere omgeving. In een hedendaagse museumzaal wordt met moderne middelen elk thema uitgediept en komt u meer te weten over de positie van de vrouw in de Gouden Eeuw.

Combineer tentoonstelling met het historisch centrum van Voorburg
De twee musea zijn met elkaar verbonden via de historische Herenstraat, de leukste winkelstraat van Voorburg vol kleine boetiekjes en cadeaushops. Deze straat zal tijdens de tentoonstellingsperiode in het teken staan van de Vrouwen rondom Huygens; in diverse etalages zijn de vrouwen terug te zien en producten die met hen verband houden, zoals parelkettingen en geurboeketjes.
Combineer een bezoek aan de tentoonstelling met een wandeling door het mooie historische centrum van Voorburg, bijvoorbeeld tijdens het Nationaal Museumweekend van 10-11 april; dan is de tentoonstelling gratis te bezoeken!

Gedurende de tentoonstelling zullen diverse activiteiten aangeboden worden, zoals:
–    Rondleidingen (voor groepen, op afspraak, ook buiten openingstijden)
–    Groepsarrangementen met boottocht
–    Educatief programma voor kinderen, zowel klassikaal als individueel.
–    Lezingen op 24 april, 7 mei, 4 juni en 12 juni.
–    Concert 2 mei: Oscar Verhaar (tenor) brengt samen met luitist muziek, geschreven door Constantijn Huygens voor vrouwen
–    Huygens Muziek Festival 30 mei: muzikaal optreden in de tuin van Huygensmuseum Hofwijck

Meer informatie op www.hofwijck.nl/tentoonstelling

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's