Blik op Blik

Blik op Blik

Design van verpakkingsblik

 

Tentoonstelling Historisch Museum Deventer

6 maart t/m 19 september 2010

200 jaar blik: van dagelijks gebruiksvoorwerp tot vernieuwende kunst

 

Het Historisch Museum in koek- en blikstad Deventer organiseert van 6 maart tot en met 19 september 2010 de tentoonstelling ‘Blik op Blik’. In 1810, dus precies 200 jaar geleden, is het conservenblik uitgevonden. Tijdens de tentoonstelling worden vele bijzondere blikken getoond. In veel opzichten is de verzameling een feest van herkenning. De collectie bevat ook een aantal unieke ontwerpen: iconen van Nederlands design.

 

Droste en Van Nelle

De tentoonstelling bevat onder meer de beroemde Droste-blikken met verpleegster en de Van Nelle-blikken van de bekende ontwerper Jacob Jongert. Daarnaast zijn er veel blikken waaruit de ontwikkeling van de voedingsindustrie in ons land – van smaak, gewoonten en favoriete producten – is af te lezen. Poetsmiddelen van ‘Glim’, de verdelgingsspuit van Flit, Blooker’s cacao, sigaren van Hofnar of Willem III, ham van Linthorst, appelstroop van De Betuwe, verf van Flexa of cassis van Hero kwamen allemaal in blikken terecht. Er zijn verpakkingen voor bekende merken als Verkade, Van Melle, Van Houten, De Gruijter, Albert Heijn, Douwe Egberts, Coca Cola, Heineken, Illy of Bonduelle.

 

Parallel aan deze tentoonstelling verschijnt het gedegen en rijk geïllustreerde boek ‘Blik op blik. Design van Nederlands verpakkingsblik’ van de hand van twee autoriteiten. Dr. Mienke Simon Thomas, verbonden aan Museum Boijmans Van Beuningen, is specialist op vormgevingsgebied en Evert van de Weg is expert op het gebied van de blikindustrie. Zowel op de tentoonstelling als in het boek wordt door de auteurs uitgebreid stilgestaan bij het pronkstuk van de collectie: de Icosaëder, een wonderlijk ontwerp van de vermaarde Nederlandse graficus Maurits Escher (1898-1972). Voor velen zal dit aansprekende ontwerp een openbaring zijn.

 

Escher 
Maurits Escher ontwierp de Icosaëder in 1963 in opdracht van een grote fabrikant van blik, die iets bijzonders wilde doen voor zijn relaties. Maurits Escher was toen als graficus al een beroemdheid. In eerste instantie haalde hij zijn neus op voor de opdracht. Het voorstel liet hem kennelijk toch niet los, want uiteindelijk ontwierp hij zijn beroemde Icosaëder, een blik in de vorm van een regelmatig twintigvlak, voor de kenner een typische Escher. Inmiddels is de Icosaëder een design-icoon geworden en verschillende toonaangevende musea over de hele wereld tonen de Icosaëder als een hoogtepunt in de vormgevingsgeschiedenis.

 

Blikvangers

Eten en verpakkingen brengen veel herinneringen met zich mee. Een aantal verhalen over bijzondere blikvangers wordt verteld in de gratis audiotoer ‘Blikvangers’. Zo levert een blikje SMAC menigeen nostalgische gevoelens op. Herkent u dat?

 

Publicatie

Het rijk geïllustreerde boek ’Blik op blik. Design van Nederlands verpakkingsblik’ is een uitgave van Thieme Art en Historisch Museum Deventer; ISBN: 9789078964520.

Prijs € 19,95

 

Historisch Museum Deventer

Brink 56, 7411 BV Deventer, tel 0570-69 37 80 / 83

www.deventermusea.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's