De eerste foto’s van Amsterdam 1845-1875

De eerste foto’s van Amsterdam 1845-1875
Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam
2 april t/m 27 juni 2010
 
Het Stadsarchief Amsterdam organiseert van 2 april t/m 27 juni 2010 de tentoonstelling ‘De eerste foto’s van Amsterdam 1845-1875’ Uit eigen bezit en collecties in binnen- en buitenland is het mooiste wat er uit deze periode bewaard is gebleven bij elkaar gebracht. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van de erfenis aan foto’s die tot en met het derde kwart van de negentiende eeuw van Amsterdam zijn gemaakt. De tentoonstelling is het resultaat van jarenlang onderzoek en het is voor het eerst dat de opnamen als een ‘ensemble’ worden gepresenteerd. Niet eerder is de relatie tussen het nieuwe medium fotografie en de topografische werkelijkheid op deze wijze aan de orde gesteld.

Midden jaren vijftig van de negentiende eeuw begonnen fotografen als Pieter Oosterhuis hun werk op de markt te brengen. Daarnaast waren er fotografen als Eduard Isaac Asser, Jan Adriaan van Eijk en Jacob Olie die uit liefhebberij het nieuwe medium exploreerden. Een bijzondere plaats is ingeruimd voor de zestien groot-formaat papieren negatieven van Amsterdamse stadsgezichten die de Britse landschapsfotograaf Benjamin Brecknell Turner tijdens zijn Amsterdamse excursie in 1857 maakte.De tentoonstelling toont Amsterdam aanvankelijk in de gedaante van een kalme, bijna ingedommelde 17de eeuwse stad met vaak ‘verstilde’ stadsgezichten. De vooruitgang na 1850 is zichtbaar in de verslaglegging van grote bouw- en infrastructurele projecten en beelden van nieuwe initiatieven op het gebied van onderwijs, kunst en cultuur. In deze periode worden er ook schuchtere schreden gezet op het gebied van nieuwsfotografie.

Naast een rijk geschakeerd beeld van de stad zoals de fotografen die zagen, biedt de tentoonstelling een staalkaart van gebruikte technieken en toepassingen: fotoalbums, stadsgezichten, souvenir- en reisalbums, familiealbums, stereofoto’s etc. Originele documenten belichten het leven en werk van de fotografen en gebruikte technieken en ervaringen.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij Thoth Uitgeverij het gelijknamige boek, geschreven door Anneke van Veen, conservator bij het Stadsarchief, prijs  34,50.
Gebonden uitgave | 28 × 24,8 cm; 192 pagina’s met 130 illustraties in kleur ; Nederlandse en Engelse editie;
isbn 978 90 6868 537 4 | nur 693, 653.

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling in het Stadsarchief wordt een ‘buitententoonstelling’ georganiseerd op plekken waar de Engelse fotograaf Benjamin Brecknell Turner in 1857 heeft gefotografeerd. Door deze afbeeldingen op borden te plaatsen ‘op locatie’ ontstaat er bij de passant als vanzelf een historische sensatie doordat vroeger en nu naast elkaar zijn te zien.

Voor iedereen, maar speciaal voor kinderen en hun ouders is er tegelijk met ‘De eerste foto’s van Amsterdam (1845-1875)’ in het Stadsarchief een presentatie van foto’s van ‘Amsterdamsedingen’ naar het gelijknamige boek van Nathalie Faber en Matthijs Immink. Met hedendaagse foto’s van de monumentale hoogtepunten maar ook grappige details die kinderen opvallen in Amsterdam.
‘Amsterdamsedingen’, uitgeverij Gottmer, € 8,95

Dankzij de bruiklenen van onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, het Amsterdams Historisch Museum, het Koninklijk Huisarchief, het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, De Universiteitsbibliotheek,het Utrechts Archief, Victoria & Albert Museum, National Media Museum Bradford, Henry Ransom Center Texas, Canadian Centre for Architecture, Musée de la Ville de Strasbourg, en vele particulieren, is een bijzonder rijke presentatie van de eerste decennia van de fotografie van Amsterdam gerealiseerd.

De tentoonstelling wordt vormgegeven door Opera, Amsterdam.
Sponsors zijn Het Amsterdamse Archieffonds, de Stichting Vrienden van het Stadsarchief Amsterdam, SNS Reaal, Kattendijkse / Drucker Stichting en het Pruikenburgfonds.

 
STADSARCHIEF AMSTERDAM
Vijzelstraat 32, 1017 HL AMSTERDAM
Openingstijden: Di. t/m vr. 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur
www.stadsarchief.amsterdam.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's