‘Hollandse schaatswinters’ in Nederlands Tegelmuseum te Otterlo

‘Hollandse schaatswinters’ in Nederlands Tegelmuseum te Otterlo
Nog tot 28 februari 2010

Het Nederlands Tegelmuseum staat in het teken van de winter. Met de tentoonstelling Hollandse schaatswinters is een bijzondere collectie sledes, schaatsen, prenten en tegels het museum binnen gehaald. De getoonde stukken komen grotendeels uit een particuliere collectie. De eigenaar van deze verzameling is Anrie Broere, een man die met hart en nieren aan het schaatsen en alle winterse objecten daarom heen verslingerd is geraakt.

De liefde voor het schaatsen van de heer Broere begon met lange afstandstochten, die maakte hij met zijn vader en zijn broers. Broere zei eens toen hem gevraagd werd naar zijn passie voor schaatsen: “Schaatsen is zo verschrikkelijk mooi. Glijdend over het ijs, word ik er zelfs een beetje high van.” Zijn verzameling echter ontstond pas na het overlijden van zijn vader, met de vondst van een paar schaatsen in het huis van zijn vader, toen gebeurde er iets. Er werd iets in hem wakker, en nu heeft hij intussen een verzameling zo groot en uitgebreid dat er overal in zijn huis sporen van te vinden zijn. In de huiskamer stuiten we op een arrenslee met paardentuig en belletjes en tegen de tijd dat we op de zolder staan hebben we nog meer sledes gepasseerd, prenten, een kast met boeken over schaatsen en twee enorme blikken panelen van een poffertjeskraam met wintervoorstellingen. Uiteindelijk blijkt de zolder een schatkamer, met prenten, reclame affiches en werkelijk honderden schaatsen. Maar er zijn ook stapels tijdschriften over de schaatssport, medailles en borden met schaatsende paartjes erop.

Anrie Broere schuift her en der wat dozen weg, opent een kist en laat liefkozend een paar houten kinderschaatsjes zien waarvan het ijzer aan de voorzijde eindigt in een prachtig gesmeed zwaantje. Ook toont hij een reeks krulschaatsen die je in het Nederlands Tegelmuseum op tegels uit de 18e eeuw ziet afgebeeld. Het is een brede verzameling en het museum toont er een mooie doorsnede van. Behalve de historische schaatsen en sledes zijn er ook vele objecten uit de jaren dertig en de jaren vijftig en zestig te zien.

 

www.nederlandstegelmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's