Nieuwe kindertentoonstelling ‘MegaGrieken’

Nieuwe kindertentoonstelling ‘MegaGrieken’
Klassieke Grieken blijken springlevend in Rijksmuseum van Oudheden
 
Dat de Klassieke Grieken van 2500 jaar geleden nog steeds springlevend zijn kunnen kinderen zien, onderzoeken, horen en beleven in de nieuwe tentoonstelling ‘MegaGrieken’, die vanaf 18 februari te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Met spellen, raadsels, een speurroute en uiteraard echte archeologische voorwerpen leren ze dat namen en begrippen als bibliotheek, Ajax, Atlas en democratie hun wortels hebben in het oude Griekenland en al meer dan twee millennia oud zijn. De tentoonstelling is te zien tot en met 2 januari 2011 en gratis toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar. Tijdens de voorjaarsvakantie (20-28 februari) zijn er knutselactiviteiten in het teken van de Olympische Spelen.
 
De oude Grieken waren hun tijd ver vooruit. Zij woonden al in ontwikkelde steden, hielden zich bezig met literatuur, natuurkunde, astronomie en kunst terwijl mensen in andere delen van Europa nog eenvoudige boeren en jagers waren. De invloed van deze oude Grieken op ons dagelijks leven is nog steeds groot.

‘MegaGrieken’ is speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. De tentoonstelling laat hen op speelse wijze kennismaken met de Griekse cultuur en de invloed daarvan op onze samenleving. In levensgrote Griekse vazen waar ze in- en uit kunnen lopen worden alle wetenswaardigheden over de Griekse Olympische Spelen, goden en mythen, geneeskunde, theater, democratie en taal uit de doeken gedaan. Met spellen als telefoneren met de Griekse goden via ‘De Goden-Gouden-Gids’, als een Griekse arts onderzoeken wat een patiënt mankeert en door zich te verkleden als een acteur uit een klassieke tragedie komen de kinderen er achter dat de wereld van de oude Grieken nog helemaal van deze tijd is. Want de Grieken gebruikten net als wij het woord ‘mega’ als ze ‘groot’ bedoelden, namen van voetbalclubs als Ajax en Heracles waren ooit de namen van grote helden uit de Griekse mythologie, en voor ons hele gewone dingen, zoals de apotheek, de bibliotheek en de Olympische spelen zijn al door de Grieken uitgevonden.
 
Na een bezoek aan de tentoonstelling kunnen kinderen thuis en in het museum nog meer ontdekken over oude Grieken met de online game ‘MegaMythen’ of met een MP3-audiotour die is ingesproken door Sipke-Jan Bousema (presentator van o.a. Museumbende en Juniorsongfestival). Downloaden kan van www.rmo.nl/kids. Het museum verhuurt ook Ipods.

Bij de tentoonstelling organiseert het museum elke zondagmiddag een familierondleiding. Daarnaast zijn er kinderactiviteiten tijdens de schoolvakanties en MegaGrieken-verjaardagspartijtjes. Bovenbouwleerlingen van het basisonderwijs kunnen de tentoonstelling ook in schoolverband bezoeken (reserveren via www.rmo.nl/onderwijs).

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's