Kroegleven in het Rijksmuseum

Kroegleven in het Rijksmuseum
Tentoonstelling tot 1 maart 2010

Op de presentatie Kroegleven in het Rijksmuseum is te zien hoe het er aan toe ging in drinkgelagen in de 16de en 17de eeuw. Herbergen, kermissen, boerenfeesten en de bijbehorende drink- en vechtpartijen waren geliefde onderwerpen in de Nederlandse 16de- en 17de- eeuwse kunst en dienden zowel ter lering als vermaak. Aan de hand van 18 prenten en tekeningen voert de hier gepresenteerde kroegentocht op papier langs de kleurrijkste drinkgelagen uit de verzamelingen van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum.

Vorstelijke verzamelaars betaalden grote bedragen voor schilderijen van Pieter Brueghel met feestende boeren. Prenten naar zijn tekeningen verschenen in grote aantallen en hebben generaties Nederlandse kunstenaars geïnspireerd. Kleinzonen van Brueghels boerenvolk zijn op de tentoonstelling te zien in de rauwe zuiplappen van Adriaen Brouwer, maar ook in de gezellige drinkers van Cornelis Dusart uit de einde van de 17de eeuw. Daarnaast zijn tekeningen en prenten te zien van meesters als Rembrandt, Adriaen van Ostade en Cornelis Bega die als geen ander het kroegleven op schilderachtige wijze wisten weer te geven.

De presentatie Kroegleven is van 1 december 2009 t/m 1 maart 2010 te zien in het Rijksmuseum. In de vaste opstelling van Rijksmuseum, De Meesterwerken worden sinds maart 2009 afwisselend tekeningen en prenten uit de rijke verzamelingen kunst en geschiedenis getoond.

 

www.rijksmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's