Vorstelijk tuinieren

Vorstelijk tuinieren
30 januari t/m 2 mei 2010 in Teylers Museum

 

Een ontmoeting met koning Lodewijk XIV, koning-stadhouder Willem III, keizerin Joséphine Bonaparte en prins Charles: Tijdens de tentoonstelling Vorstelijk tuinieren in Teylers Museum maken bezoekers een wandeling langs de belangrijkste koninklijke tuinen van de afgelopen 400 jaar. Bijzonder zijn de tentoongestelde originele aquarellen van Highgrove Florilegium, een prestigieus boek  met bloemportretten uit de tuin van de Britse kroonprins.  Nooit eerder waren deze botanische tekeningen van de koninklijke residentie Highgrove in Nederland te zien.  De tentoonstelling Vorstelijk tuinieren loopt van 30 januari t/m 2 mei 2010 in Teylers Museum. 

Naast werken uit Highgrove Florilegium waarmee prins Charles de kennis over, en liefde voor de natuur wil stimuleren, toont Teylers Museum diverse andere hoogtepunten uit de botanische kunst. De zogenaamde florilegia, bloemenboeken, staan in een lange traditie. Verschillende vorstenhuizen lieten in voorgaande eeuwen hun bloemen- en plantencollecties vastleggen in rijk geïllustreerde boekwerken.  Een van de mooiste en vroegste florilegia bevindt zich in de collectie van Teylers Bibliotheek: Hortus Eystettensis uit 1613 met handgekleurde afbeeldingen van exotische planten uit de tuinen van de vesting Willibaldsburg. In deze tuin had de welvarende en geleerde vorst-bisschop Johann Conrad von Gemmingen alle op dat moment bekende planten bijeen gebracht, inclusief de pas ontdekte soorten uit  Azië en Amerika. De kleurrijke bloemtekeningen uit Hortus Regius Honselaerdicensis (1685-1688), laten bezoekers zien welke bloemen de Nederlandse stadhouder Willem III verzamelde in de tuinen van paleis Honselaarsdijk. Hij kon, dankzij zijn huwelijk met de Engelse kroonprinses, een belangrijk stempel drukken op de Europese tuinkunst.  Ook zijn enkele florilegia te zien van de hand van Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) die als dé meester van de botanische kunst bekendstaat. In dienst van de rijke en machtige Joséphine de Beauharnais (1763•1814), vrouw van Napoleon en eigenaresse van een van de belangrijkste tuinen van het Franse rijk, kon hij zijn teken- en schildertalent optimaal ontwikkelen.

 

Aan de grondslag van bloemboeken liggen de Europese ontdekkingstochten vanaf de 16de eeuw. Met de reizen werden niet alleen nieuwe gebieden in kaart gebracht, maar ontstond ook een groeiende kennis van de natuur. Onbekende planten en bloemen uit exotische oorden werden meegenomen door reizigers, en belandden zo in Europese tuinen. Daar waren zij niet alleen onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, maar vormden zij ook de kostbare pronkstukken van vorsten en andere welgestelde Europeanen.

 

Naast prachtige boeken, aquarellen, tekeningen en prenten uit vier eeuwen tuingeschiedenis, richt de tentoonstelling in Teylers Museum zijn blik op de toekomst. Aan het principe ‘met de tuin werken en niet ertegen’, ofwel ecologisch tuinieren, wordt volop aandacht besteed. De tuinen van prins Charles zijn mooie voorbeelden van dit ‘nieuwe tuinieren’: “I believe it is still worth recalling some of the hard-won wisdom accumulated over centuries in terms of how to work with the grain of nature rather than against it.”

 

www.teylersmuseum.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's