Unieke sarcofaag Etersheim geborgen

Unieke sarcofaag Etersheim geborgen

 

Op vrijdag 14 augustus hebben archeologen een unieke sarcofaag uit het Markermeer gehaald. Het object lag op de bodem in de verdronken nederzetting Etersheim. De geheel intacte sarcofaag dateert uit de eerste helft van de 12e eeuw. Deze vondst is uit wetenschappelijk en cultuurhistorisch oogpunt van groot belang.

Ongeveer een jaar geleden is de sarcofaag gevonden door leden van de Noord-Hollandse afdeling van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water, die vanuit Hoorn opereert. Dit vrijwillige Hoornse duikteam heeft meegeholpen aan de berging. De sarcofaag is tijdelijk ondergebracht in het depot van de archeologische dienst van de gemeente Hoorn.

Het gebeurt vrijwel nooit dat sarcofagen compleet en op de oorspronkelijke plaats worden aangetroffen. Het deksel is een zandstenen plaat van 255 bij 80 centimeter en is 8 centimeter dik. Op het deksel zijn in bas-reliëf verschillende motieven aangebracht. In het midden is een processiekruis te zien, met aan beide kanten een staf met een krul. Het gaat hier om een fraai voorbeeld van middeleeuwse Christelijke symboliek, waarnaar nog verder onderzoek wordt gedaan. De kist is van binnen voorzien van gebeitelde groeven in waaiervormen en twee kruisen. De sarcofaag is gemaakt in Duitsland.

In en om de sarcofaag zijn vele skeletresten gevonden. Vroeger diende de locatie als begraafplaats. De vondst van de sarcofaag wijst erop dat de lokale elite op deze plek werd begraven. In het begin van de 17e eeuw is de nederzetting door het opdringen van het zeewater verloren gegaan en is de sarcofaag onder water komen te liggen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's