Legermuseum

Win een Leopard tank!
 
‘Stalen dieren’ bezetten het Legermuseum in de voorjaarsvakantie
Veel militaire voertuigen hebben een dierennaam, maar waarom is dat eigenlijk? In de voorjaarsvakantie ontdek je van 21 februari t/m 1 maart alles over deze ‘stalen dieren’ in het Legermuseum. Een aantal van deze voertuigen is speciaal deze week op het buitenterrein in het echt te bewonderen. Maar er is ook genoeg te doen. Met de Stalen dieren speurtocht leer je meer over bijvoorbeeld verkenningsvoertuigen zoals de Ferret, de Lynx en de Staghound. En wie het snelst met een radiografisch bestuurbare Leopard tank het parcours aflegt, kan er zelfs eentje winnen!
Beestenbende in het leger
Over de hele wereld zijn de afgelopen eeuw dieren(bij)namen gegeven aan legervoertuigen. Soms vanwege overeenkomsten in het uiterlijk; de amfibische DUKW 353 lijkt een beetje op een eend. Of om de vijand angst in te boezemen met namen van enge dieren zoals de Cobra, de Scorpion en de Shark. Opvallend veel van deze ‘stalen dieren’ zijn familie van de hond, zoals de Australische Dingo. Een ander voorbeeld is het verkenningsvoertuig Fennek (een woestijnvosje), die door de Koninklijke Landmacht op dit moment in Afghanistan ingezet wordt. Ook de katachtigen zijn vertegenwoordigd door onder meer het luchtdoelgeschut de Cheetah en de Tiger. De laatste was een Duitse tank uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bijnaam werd bedacht door niemand minder dan Ferdinand Porsche, die tevens de Volkswagen Kever ontwikkelde.
Goliath alternatief voor de antitank hond
In de tentoonstelling Dappere dieren is een antitank hond te zien. Deze honden werden in de Tweede Wereldoorlog door het Sovjet-Russische leger ingezet om onder Duitse tanks te kruipen. Op hun rug droegen ze explosieven die vervolgens (samen met de hond) tot ontploffing werden gebracht. Gelukkig bestonden er ook diervriendelijker methoden, zoals de Duitse Goliath, door de geallieerden beetle tank genoemd. Dit op afstand bestuurbare rupsvoertuig had dezelfde functie als de hond, maar was in de praktijk veel effectiever.
Stalen dieren speurtocht en tankrace
Hoe komen rupsbanden aan hun naam? Dit en andere weetjes kom je allemaal tegen als je de speurtocht langs de voertuigen doet. Aan het einde van de speurtocht ligt een heftig parcours dat je met een radiografisch bestuurbaar tankje zo snel mogelijk moet afleggen. De twee snelste bestuurders van de vakantie winnen zo’n Leopard tank! Hoe snel echte legervoertuigen rijden en hoe dat klinkt kun je beleven in de filmzaal.
In de voorafgaande week (14 t/m 20 februari) is de speurtocht Beestachtig Slim gratis verkrijgbaar! Kijk voor meer informatie over de voorjaarsvakantie, de familietentoonstelling Dappere dieren en andere activiteiten op www.legermuseum.nl.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's